Slektsgransking

Bibliotekene har lang tradisjon for å utvikle og vedlikeholde lokalhistoriske samlinger. Nå er mye lokalhistorisk materiale digitalisert og gjort tilgjengelig gjennom ulike tjenester.

Slekt og Data er Norges største organisasjon for slektsforskere, og er en frivillig organisasjonen for alle som er interessert i slekts- og personhistorie, uavhengig av kunnskap og erfaring. Dersom man leter etter familierøtter i USA eller andre land, er Ellis Island og Search anchestry gode steder å begynne.

Arkivverket (Riksarkivet og Statsarkivene) (herunder Digitalarkivet) har ansvaret for å gjøre arkiv tilgjengelig for publikum. De har digitalisert kilder som folketellinger og kirkebøker. Dette er nyttige verktøy for blant annet slektsgranskere.

Nasjonalbiblioteket har digitalisert store mengder trykt materiale som nå ligger i Bokhylla.no. Her finner vi blant annet mange bygdebøker. Nasjonalbiblioteket har også ansvar for en stor bildebase som heter Galleri Nor. Basen inneholder pr 1.1. 2016 digitale versjoner av nesten 90 000 bilder fra perioden 1880-1970 fra ulike bildesamlinger.

Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) har ansvar for å fremme lokal- og regionalhistorisk virksomhet i Norge. De har ansvar for følgende nettsider:

Translate »