Velkommen til en spennende og lærerik kveld på biblioteket:

Professor i bevaringsbiologi, Anne Sverdrup-Thygeson, presenterer sin bok Insektenes planet. Om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten. Disse insektene er mer spennende enn du tror. Noen bærer skjelettet utenpå kroppen eller har ører på knærne, øyne på penis og tunga under beina. Insekter gir oss ikke bare honning, men produkter du aldri ville ha tenkt at kommer fra insekter, og de er helt uunnværlige i naturens kretsløp. Vi mennesker er helt avhengige av at alle disse fascinerende små skapningene stiller på jobb. Vi trenger dem til pollinering, nedbrytning og jorddannelse, til å være mat for andre dyr, holde skadelige organismer i sjakk, spre frø, hjelpe oss i forskningen, og inspirere oss med sine lure løsninger. Insekter er naturens små tannhjul, som får verden til å tikke og gå.

Fysiker og forsker Anja Røyne presenterer sin bok Menneskets grunnstoffer. Byggeklossene vi og verden er laget av
Visste du at kroppen din består av forskjellige grunnstoffer – det samme karbonet som i bensintanken på bilen, og det samme jernet vi lager togskinner av? Du er laget av det samme som naturen du ser rundt deg, og kan bare fortsette å eksistere så lenge du får servert alle de nødvendige byggeklossene i form av mat, vann og luft. Men vi mennesker er mer enn bare kroppene våre. Historien om den menneskelige sivilisasjon er også historien om hvordan vi har lært oss å forme planetens materialer til vår egen nytte. Hvor lenge kan denne suksesshistorien fortsette? Og kan vi virkelig hente det vi mangler fra verdensrommet? Det kom tross alt derfra en gang i tiden.

Professor i medisinsk genetikk, Dag Undlien, presenterer sin bok Dine geniale gener. Den revolusjonerende kunnskapen om hvem vi er og hva vi kan bli. Vår kunnskap om genene og hvordan man kan påvirke og endre dem, er i ferd med å endre samfunnet vårt på en helt grunnleggende måte. Nå finnes det teknologier som gjør det mulig å kartlegge alle våre gener og endre våre medfødte egenskaper. Dette skaper fantastiske muligheter, men også nye etiske dilemmaer. Å skjønne hvordan våre genomer er med på å forme våre liv, hjelper oss å skjønne hvem vi er. Hvordan har genene våre utviklet seg? Hva er mulig å endre på nå – og hvilke muligheter vil fremtiden åpne for? Vi er midt oppe i en genetisk revolusjon som vil gi nye behandlingsmuligheter for alvorlig sykdom. Men til hvilken pris?

I anlendning Bokåret er dette et gratis og åpent arrangement og holdes i Sølvsalen i 3. etasje på Krona.

Torsdag 11. april, klokka 19.00

 

Translate »