Sommerles er i gang for fullt, og du som er sånn omtrent 12-13 år gammel, syns kanskje ikke at det er så kult å finne bøker i bibliotekets barneavdeling lenger. Jammen bra det fins mange gode bøker i ungdomsavdelinga! Her er et boktips til deg som er med på Sommerles for aller siste gang, og som rett og slett vil lese ei skikkelig god bok.

Vi kommer inn i livet til Anton når han får vite av pappa at han er resultatet av en rift i gummien. Altså at han ikke var et planlagt og etterlengta barn, men en tilfeldighet. Det utløser ei aldri så lita eksistensiell krise hos Anton. Han er et uhell, skapt på slump! Det var ikke egentlig meninga at han skulle finnes! Hvordan kan det rettes opp, hvordan kan han bli meninga? For en som er lavest i sjuendeklasse, har størst ører på skolen og en pappa som selger hyttedasser med navn som Trysil-Knut, brenner pizzaen og er litt (veldig) sløv på å vaske klær, slik at Anton må gå med en bitteliten badetruse med sjøstjerner på akkurat den dagen han har gym, blir fort det meste komplisert. Jammen bra han har bestevennen Ine, som ordner opp i det meste. Og kompisen Ole, som er ekstremt opptatt av sopp, er ikke så ille han heller. Han har i alle fall veldig gode matpakker.

Anton og Ine finner ut at for å gjøre Anton meninga, må de hjelpe Antons pappa. Han har vært aleine med Anton sia mammaen til Anton døde. Men nå er det kanskje på tide at han får seg en kjæreste og blir glad igjen? Derfor melder Anton pappaen sin på et strikkekurs, for der må det vel være mange damer! Så må de gjøre pappaen litt attraktiv. Det viser seg å være en vanskelig jobb når han ser ut som en avdanka søttitallsrocker med vissen og alt for lang hestehale. Men alt går riktig vei når det faktisk er ei dame som viser interesse. Bare synd det er helt feil dame! Anton må derfor snu hele operasjonen. Men hvordan skremmer en egentlig vekk ei interessert strikkedame når leiligheten er full av duftlys, bibliotekbøker og selleristenger? Hvordan blir en kvitt et kallenavn som Speedo? Og hva i all verden er det som foregår med Ine?

Anton og andre uhell av Gudrun Skretting er ganske enkelt en svært god og utrolig morsom ungdomsroman, som tar menneskene, tankene, følelsene og pubertetskaoset på kornet. For alle som snart blir, er eller har vært tenåring!

Hilsen Oda