Liker du å drømme? Det gjør jeg også. I drømmene kan nemlig hva som helst skje! Og det er bare jeg som bestemmer. Men til slutt våkner jeg jo, og skjønner at det bare var en drøm. Livet mitt er helt vanlig, og jeg er ikke på vei opp til månen i en romrakett. Ikke seiler jeg rundt jorda i seilbåt heller, jeg skal bare stå opp og kjøre til jobben. Akkurat som vanlig.

Men i denne boka, 10 ville ekspedisjonar av Pia Strømstad, møter vi det uvanlige. Her kan vi lese om ti mennesker som har tatt drømmene sine på alvor. De har fulgt dem, og de har gjort alt de har kunnet for å oppnå dem. Det er utrolig kult! Ja, det er faktisk utrolig kult sjøl om ikke alle får til det de drømmer om. For de tør nemlig å satse, de er modige, og det er alltid stilig.

Boka åpner med James Cameron, som alltid har hatt lyst til å dykke. 10 000 meter ned under havets overflate! Så modig er ikke jeg. Men han er modig, og han vil. Han skal! Stedet heter Challengerdjupet og er verdens djupeste punkt. Det ligger i havet mellom Japan og Australia, i nærheten av ei øy som heter Guam. Tenk det, mer enn ei mil ned i havet! Det er omtrent så langt som fra biblioteket her på Krona til Voldenveien ute på Heistadmoen, eller fra Hvittingfoss til Passebekk. Sola skinner ikke sterkt nok til at det blir lyst så langt nede under overflata. Alt er helt svart, og helt stille. Det tok sju år bare å lage en ubåt sterk nok til å tåle trykket 10 000 meter under overflata. Tror du James klarer det?

Den siste vi får lese om, heter Ellen MacArthur. Hun har en drøm, hun også: Å seile jorda rundt. Helt aleine. Uten stopp. I en liten seilbåt. Ellen var bare fire år da hun var ute i seilbåt for første gang. Det var så herlig! Fritt og spennende! Der og da bestemte hun seg for at hun en dag skulle seile rundt hele jorda. Men en seilbåt er dyrt, og det tar lang tid å spare. Og båtplass og hjelp til å sjøsette båten koster også penger. Ellen måtte ha seilbåten i hagen i mange år før hun fikk seile på havet på ordentlig. Nå har hun en stor, flott båt som heter Moby. Men hvordan går det når hun og Moby må seile gjennom en storm i Sørishavet?

James Cameron og Ellen MacArthur er bare to av mange. I boka kan du også lese om eventyrere som Amelia Earhart og Fridtjof Nansen, og ei som lever med gorillaer, og en som vil ned i verdens djupeste grotte. Hva tenker du, er disse menneskene litt sprø? Eller er de superkule fordi de er så modige? Eller kanskje litt av begge deler? Jeg vil gjerne høre hva du synes.

God les!

Hilsen Oda

Translate »