Hei! Visste du at du ikke bare finner voksenbøker og tjukke barneromaner på BookBites? Du finner faktisk ganske mye forskjellig, blant anna denne flotte biografiserien av forfatter Linn T. Sunne og illustratør Jenny Jordahl. Hittil har de skrevet fire bøker sammen, som alle handler om usedvanlig kule, kloke og knalltøffe damer. Bøkene har navn etter damene de handler om: Elizabeth 1., Margrete 1., Katarina den store og Kleopatra. I bøkene blir vi kjent med jentene som seinere blir dronninger. Men hvordan hadde de det som barn? Hvordan var det å vokse opp på et slott? Hvilke regler hadde de, og hva måtte de lære? Var det egentlig så supert å være prinsesse?

 

Vi tenker kanskje at det å være ei prinsesse er helt fantastisk. Men visste du at Margrete fikk ris på rompa om hun ikke skreiv pent nok? Dessuten blei hun gifta bort da hun bare var ti år gammel, til en mann som var 23 år. De kjente hverdandre ikke særlig godt. Elizabeth fikk ikke bo sammen med foreldrene sine. Hun måtte flytte til et eget slott da hun bare var tre måneder! Og Kleopatra måtte gifte seg med to av brødrene sine. Katarina het egentlig Sofie. Da hun var lita, likte hun ikke å leike med dokker. Men trene, det ville hun! Og hun var tøffere enn alle guttene hun kjente, blant anna broren sin. Men det gikk galt flere ganger. En gang klatra hun på et skap, og så velta hele skapet. Oppå Sofie. Og en annen gang fikk hun en kniv i øyet.

Elizabeth blir dronning i England når hun bare er 25 år, og det er en jobb hun har helt fram til hun dør 45 år seinere. Margrete samler Norge, Sverige og Danmark til Kalmarunionen og regjerer over alle tre land! Katarina den store blir tsarina i Russland, og regjerer i 34 år. Og Kleopatra, hun er den siste farao!

Les mer om disse stilige jentene, da vel! Bøkene passer godt for deg mellom 9 og 12 år, og er helt perfekte å bruke i skolearbeid.

Beste hilsen

Oda

Translate »