Jeg heter Ella. Jeg går i andre klasse. Klassen min er grei, og vi har en grei lærer. Det vil si: Han var grei, men han er ikke seg selv lenger.

Før var det alltid mening i det læreren sa. Han ga oss mye lekser, og hvis noen bråkte i timen, fikk de beskjed om å være stille. Men så blei alt annerledes. En dag kalte han tavla for en stol. Han glemte å gi oss lekser, og han la ikke merke til at Timo og Seppo byttet ishockeykort hele timen.

Så kom det et brev. Seppo så det da han gikk inn i klasserommet for å hente en ball. Læreren satt med brevet i hendene og leste. Han var helt rød i ansiktet, og hendene skalv. Da han oppdaget Seppo, stakk han brevet i veska og smilte så merkelig. Seppo fikk ikke engang kjeft for å gå inn med sølete sko.

Læreren har blitt veldig rar. Vi tror at det er noen som presser ham for penger…

Hva tror du det er med læreren til Ella, Timo, Seppo og de andre? Jeg kan avsløre bittelitt, og det er at det ikke er pengeutpressing det dreier seg om. Men det blir spennende likevel, når klassen spekulerer, lager teorier, spionerer og følger etter læreren når han drar av sted på hemmelige møter i parken. Godt klassen har sørga for å bytte ut kofferten hans med en annen, så han ikke mister alle pengene sine. Jammen bra de har med seg politiet også! Eller kanskje ikke?

Bøkene om Ella av finske Timo Parvela er hylende morsomme for barneskolebarna! De byr på mange gjenkjennelige situasjoner, realistiske skildringer, misforståelser og artige forviklinger både i og utafor klasserommet. I tillegg er de spennende og lette å lese. Hver bok består av tre-fire lengre fortellinger, som igjen er delt opp i passe korte kapitler. Bøkene har også noen få illustrasjoner. Ella-serien er perfekt til de barna som leser godt på egenhånd, men som kan tenke seg ei ny serie å komme i gang med. Bøkene passer like godt til jenter som til gutter, og er aller best for deg fra åtte år og oppover.

Første bok i serien heter Ella og de andre. Og om du liker den, kan du kose deg med ti bøker til!

Bli med, da vel!

Hilsen Oda

Translate »